16. 5. 2024   |   svátek má Přemysl
 

Telecí saltimbocca

Název Množství a jednotka
maso telecí - svíčková 600 g
parmská šunka 100 g
šalvěj čerstvá
bílé víno 150 ml
silný hovězí vývar 50 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Telecí Saltimbocca - v překladu "skočdohubka" nebo přesněji "skáče do pusy" (saltare - skákat, in bocca - do pusy) - patří mezi typické italské pokrmy, obsahuje tenké plátky telecího masa, parmskou šunku a šalvějové lístky, připíchnuté párátkem a krátce opečené na pánvi.



Postup
Telecí maso nakrájíme na půlcentimetrové plátky a zlehka - hladkou stranou paličky nebo hřbetem ruky - naklepeme. Mírně osolíme, opepříme, na každý plátek položíme plátek parmské šunky (nebo prosciutto) a dva lístky šalvěje, které buď sklepneme k masu paličkou, nebo připevníme párátkem. Lehounce poprášíme hladkou moukou. Rozehřejeme olej se lžící másla a maso opečeme na prudším ohni po obou stranách dozlatova, nejprve stranou se šalvějí a šunkou, pak z druhé strany. Opečené plátky vyjmeme, odložíme na teplé místo a do výpeku přidáme 150 ml bílého vína. Povaříme asi pět minut, přilijeme trošku vývaru, prohřejeme a nakonec přidáme 1 - 2 lžíce studeného másla, nakrájeného na kostičky. Vzniklou omáčku dochutíme solí a pepřem. Telecí saltimbocca přelijeme šťávou a podáváme buď s bramborovou kaší, šťouchanými brambory s kostičkami slaniny a petrželkou, nebo jasmínovou, případně šafránovou rýží a zeleninovou přílohou.

Tip:
Variantou je stočení plátků telecího masa se šunkou a šalvějí do roliček, příprava je stejná, opečeme pak po všech stranách.
Místo svíčkové lze použít telecí kýtu.


 


RECEPTY

Okurky podle babičky Aničky

Postup: Koupíme si asi 5 kg nakládaček okurek, namočíme je do vody , kartáčkem očistíme... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový koláč

Postup: Vejce smícháme s cukrem, jogurtem, přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Avokádová pomazánka

Postup: Zralé avokádo (pokud je avokádo tvrdé, necháme jej při pokojové teplotě dozrát... zobrazit recept

RECEPTY

Makovec s jablkovou polevou

Postup: Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, cukr, mléko, olej, mletý mák, vejce,... zobrazit recept

RECEPTY

Oříško čokoládové trubičky

Postup: Na vál si dáme prosátou hladkou mouku, mletý cukr, rozkrájené máslo, mleté... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámeček pod hradem

Restaurace hotelu Zámeček je umístěna v historickém pivovarském sklepení a...